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Abstract: 

The issue is the use of leak-tight chutes to transport to the ground regulated asbestos­
containing material (RACM) waste, provided such waste has first been placed in leak-tight 
containers, and provided the receptacle has been made leak-tight. The use of leak-tight 
chutes to transport RACM to the ground for roofs that are less than 50 feet off the ground is 
permitted, and the method outlined above would meet the requirements of 61.145 (c)(6). 
Section 61.145(c)(6) applies to asbestos-containing waste material, not just RACM waste. 

Letter: 

Arthur F. Sampson, III

Coudert Brothers

1627 I Street, N.W.

Washington, DC 20006


Dear Mr. Sampson:


This letter is in response to your request that the

Environmental Protection Agency (EPA) clarify whether 40 C.F.R. 61.145(c)(6) permits the 

use of leak-tight chutes to transport asbestos-containing material to the ground for roofs 

that are less than 50 feet off the ground. 


Specifically, you ask whether or not the use of leak-tight chutes to transport to the ground 

regulated asbestos-containing material (RACM) waste, provided such waste has first been 

placed in leak-tight containers (e.g., plastic bags or linings), and provided the receptacle 

(e.g., the truck bed or dumpster) has been made leak-tight (e.g., by the use of plastic 

linings). 


The use of leak-tight chutes to transport RACM to the ground for roofs that are less than 50 

feet off the ground is permitted, and the method outlined above would meet the 

requirements of 61.145(c)(6). 


Additionally you state that NRCA assumes that the above

construction would apply to: (i) the dust and debris created by the use of a rotating blade 

roof cutter to remove asbestos-containing roofing materials; (ii) removed sections of 

asbestos-containing roofing material, where such material is required to be disposed of as 

asbestos-waste; and (iii) "used" HEPA filters (e.g., from a vacuum cleaner) as well as to the 

material captured by the filters. 


Section 61.145(c)(6) applies to asbestos-containing waste material, not just RACM waste 

and would therefore apply to the three examples mentioned above. 


This determination has been coordinated with EPA's Office of Enforcement, the Office of 

General Counsel, and the Emission Standards Division of the Office of Air Quality Planning 

and Standards. If you have any questions, please contact Tom Ripp of my staff at (703) 308­

8727. 


Sincerely,


John B. Rasnic, Director

Stationary Source Compliance Division Office of Air Quality Planning and Standards 


cc: Sims Roy, ESD (MD-13)

Charlie Garlow, OE (LE-134A)

Chris Oh, SSCD

Sally Sasnett, OCM (EN-342)

Tom Ripp, SSCD

Regional Asbestos NESHAP Coordinators



